Charles Dickens – cel mai ecranizat scriitor englez

Odată cu apariţia cinematografului, o mare parte a scriitorilor contemporani sau din secolele trecute au intrat, rând pe rând, în topul scenariştilor preferaţi de regizori şi public. Operele lui William Shakespeare, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limbă engleză, scrierile lui Lev Tolstoi – unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii, Honoré de Balzac – unul dintre cei mai mari scriitori francezi în domeniul romanului realist, romanului psihologic și a romanului fantastic, sau Ion Agârbiceanu – scriitor, ziarist şi prozator român, s-au impus repede pe scenele cinematografelor româneşti. De pe cele două braţe ale Oceanului Atlantic vin şi clasici ai literaturii Albionului, pe care multe generaţii de regizori i-au privit cu interes. Robinson Crusoe, de pildă, a inspirat numeroase ecranizări, dintre care o amintim pe cea a lui Luis Bunuel realizată în 1943. 20 de ani mai târziu apărea o altă versiune, de data aceasta una ştiinţifico-fantastică: Robinson Crusoe pe Marte, realizată de Byron Hasking.

Primul film color din istoria cinematografului a fost ecranizarea după Bâlciul deşertăciunilor al lui William Makepeace Thackeray. Aşa cum se poate înţelege şi din titlu, nuvela are ca temă vanitatea oamenilor bogaţi, cu o poziţie importantă în societate. William Makepeace Thackeray pune accent pe ideea că nici banii, nici puterea nu aduc fericire, şi că altele sunt valorile cu adevărat importante de care ar trebui să ţinem cont. În 1987, Bâlciul deşertăciunilor devine serialul-eveniment al BBC-ului.

Totuşi, dintre toţi scriitorii englezi care au atras atenţia regizorilor de-alungul timpului, locul 1 în topul ecranizărilor şi a adaptărilor muzicale îi revine lui Charles Dickens, pe numele său complet Charles John Huffam Dickens. Ecranizarea după Oliver Twist, al doilea roman publicat de Dickens la editura lui Richard Bentley în 1838, a putut fi urmărită în cinematografele din întreaga lume, ajungând chiar şi pe Broadway.

Charles Dickens

„E o greşeală să te gîndeşti la Oliver Twist ca la o poveste realistă”, scria Graham Greene într-un eseu despre Dickens. „Spun asta ca să descriu cartea, nu ca s-o critic”, continua el, „căci ce imaginaţie putea să aibă acest tînăr de 26 de ani, ca să construiască o legendă atît de monstruoasă şi de plină!”.

Cunoscut pentru compasiunea şi sprijinul oferit celor săraci, Charles Dickens relatează în acest roman povestea de viaţă a unui orfan exploatat la maxim într-o manufactură. Casa era administrată de domnul Bumble, un avar lipsit de orice fărâmă de bunătate care fura din mâncarea, şi aşa puţină, a copiilor sărmani pe care îi avea în grijă. Nemaiputând să rabde tratamentul la care era supus, Oliver  fuge și rătăcește pe străzi, singur, până când îl întâlneşte pe Artful Dodger, capul unei bande de hoți de buzunare.

Acesta încearcă din răsputeri să îl transforme într-unul de-al lor, dar fără izbândă. Salvarea lui Oliver este întâlnirea cu domnul Brownlow, moment ce reprezintă începutul unei adevărate aventuri.

Un alt exemplu al impactului pe care scrierile lui Charles Dickens l-au avut în lumea cinematografiei este ecranizarea romanului Little Dorrit. Un amestec de sensibilitate, cruzimea societăţii în care era nevoită să se descurce prin propriile forţe, şi demnitate.

Charles Dickens

Prima ecranizare a cărţii a fost făcută în 1988 de Christine Edzard, avându-i ca protagonişti pe Sarah Pickering şi Derek Jacobi. Cele şase ore de proiecţie au captivat publicul prin complexitatea poveştilor, caracterul puternic al personajelor, dar şi acurateţea celor mai mici detalii în conturarea epocii victoriene. Mizeria, sărăcia, cruzimea şi nedreptăţile Londrei secolului XIX, specifice romanelor lui Dickens, sunt perfect redate.

În 2008 apare şi miniseria „Mica Dorrit” produsă de BBC, o ecranizare a romanului în 14 episoade. Un film fidel cărţii, fapt care îi dă o şi mai mare valoare. Producţia a primit Premiul Emmy pentru Cea mai bună miniserie şi a fost nominalizată la Globul de Aur, la BAFTA precum şi la Royal Television Society din Marea Britanie. Protagonista serialului este Claire Foy, cunoscută din serialele „Doctors” (2008), „Going Postal” (2010) şi „Pulse” (2010).

Scrierile lui Charles Dickens sunt şi astăzi o adevărată sursă de inspiraţie în cinematografie şi literatură. Povestirile sale epice, personajele vii, descrierea exactă a vieţii contemporane sunt de neuitat. Poveste despre două orașe, romanul pe care l-a scris în 1850, se află şi astăzi pe locul I în Topul celor mai bine vândute cărţi după tiraj, din toate timpurile și indiferent de limbă. Fiecare carte a sa este o călătorie în alte lumi ce merită să fie explorate şi înţelese.

Lasă un comentariu

Părerea ta

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

Blogul lui Tavi

Pune punctul pe i

Honey Bi's

Un blog...cu de toate! (fără ceapă)

Colțul Cultural

repaus cu cap

Maria Magdalena Danaila's Blog

altfel decat pe scena

whenmum

mum(ing), searching, walking, living, smiling

Stropi din sufletul meu

Pentru-a dărui suspine mult efort nu-i necesar, însă pentru a face-un bine e nevoie de mult har.

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Tinerii pentru dreptul la viaţă (TDV)

Voluntariatul - cheia spre succes în promovarea unui mod sănătos de viaţă

Radu

http://www.raduc.eu/

%d blogeri au apreciat asta: