La trecut: Programele TVR din anii `80

tvrTeleviziunea nu a fost dintotdeauna aşa cum o vedem astăzi. A existat o vreme când în grila programelor tv găseai emisiuni realizate cu bun simţ, prezentate de crainici cărora nu le lipsea talentul şi decenţa, cu invitaţi de la care aveai ce învăţa. Astăzi, televiziunea din România se ghidează din ce în ce mai mult pe zicala „Scopul scuză mijloacele„, iar dacă scopul – adică audienţa – este atins prin vulgaritate, divertisment de prost gust şi ştiri despre crime sau violuri, atunci pe asta se mizează.

Pentru aceia dintre voi care duceţi dorul programelor tv pe care le urmăream cu plăcere de fiecare dată, am adunat astăzi câteva generice care sper să vă trezească amintiri frumoase.

„Telecinemateca” – genericul a fost realizat de Viorica Bucur în 1969

Aici aici am văzut pentru prima dată filmele româneşti precum „Toate pânzele sus”, sau comediile sub marca Caragiale difuzate în fiecare seară de marţi. Am văzut mari artisti precum Charlie Chaplin, Stan Laurel şi Oliver Hardy – mult îndrăgiţii Stan şi Bran – , Shirley Temple, John Wayne, etc.

„Teleenciclopedia” – a doua cea mai longevivă emisiune

În 1965, când televiziunea a reuşit să acopere 40% din teritoriu şi să adune 500 de mii de abonaţi, apare Teleenciclopedia, a doua cea mai longevivă emisiune.

„Gala desenului animat” – singura emisiune dedicată copiilor

Odată cu apariţia emisiei color la TVR, Viorica Bucur a adaptat unul dintre genericele emisiunii Walt Disney Show pe care îl prezenta sâmbăta sub numele de Gala Desenului Animat. La început avea o durată de 45 de minute, apoi 25 de minute, pentru ca, la sfârşitul anilor `80, Gala Desenului Animat să aibă alocat doar 10 minute.


„Telejurnal” ediţie de ştiri

Din 6 Februarie 1966 „Jurnalul Televiziunii”, care s-a numit iniţial „Informaţiile după-amiezii”, devine „Telejurnal” şi este transmis într-o ediţie de seară şi una de noapte.

„Cascadorii râsului” – era una dintre cele mai urmărite emisiuni de la acea vreme, şi se difuza duminica. Ne amuzam copios cu Charlie Chaplin, Stan şi Bran, şi alţi clasici ai comediei.

Mi-au înfrumuseţat copilăria, m-au făcut să râd sau să plâng, iar astăzi revăd cu nostalgie aceste imagini, după atâţia ani. Promit să revin şi cu alte înregistrări.

Lasă un comentariu

4 comentarii

 1. și eu îmi aduceam aminte cu ce plăcere stăteam la televizor de la mic la mare și nu se fereau părinții de noi că cine știe ce dezbrăcături 🙂 sau vorbe oribile ies din gura celor de pe ecran.
  mă mai uit cu fiul meu pe youtube la lucruri de calitate, dar în rest îmi dau seama că nu pot să mai stau cu el în cameră când sunt așa-zisele poante… de aceea nici nu ne prea uităm la tv, preferăm să ne jucăm ceva.

  Răspunde
  • De acord cu tine. Puţine mai sunt astăzi emisiunile la care ne putem uita alături de copiii noştrii, sau care să abordeze subiecte de calitate, utile într-un mod sau altul.

   Răspunde
 2. Ne-au înfrumuseţat copilăria tuturor celor ce am prins acele vremuri. Păcat că ele au dispărut precum stema de pe tricolorul găurit atunci când ne-am decis să scăpăm de un întreg regim. Noroc cu Teleenciclopedia care (de bine-de rău) ne-a ajutat să ne cultivăm până am reuşit să prindem şi noi Discovery :))

  Răspunde

Părerea ta

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

Blogul lui Tavi

Pune punctul pe i

Honey Bi's

Un blog...cu de toate! (fără ceapă)

Colțul Cultural

repaus cu cap

Maria Magdalena Danaila's Blog

altfel decat pe scena

whenmum

mum(ing), searching, walking, living, smiling

Stropi din sufletul meu

Pentru-a dărui suspine mult efort nu-i necesar, însă pentru a face-un bine e nevoie de mult har.

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Tinerii pentru dreptul la viaţă (TDV)

Voluntariatul - cheia spre succes în promovarea unui mod sănătos de viaţă

Radu

http://www.raduc.eu/

%d blogeri au apreciat asta: