Onegin – Adaptare perfectă a poemului „Eugene Onegin” de Alexander Pushkin

Onegin (1999)

Onegin (1999)

Cu o distribuţie excepţională, Onegin este de departe una dintre cele mai reuşite ecranizări ale unui poem pe care mi-a fost dat să le văd. Sensibilitatea, natura surprinsă până în cel mai intim detaliu, atmosfera cochetă şi eleganţa dansurilor de  societate, îmbrăcămintea sofisticată, mai ales datorită texturilor şi a nuanţelor folosite, toate îţi taie răsuflarea şi ai senzaţia, pentru o clipă, că eşti acolo. Iar Ralph Fiennes, un actor desăvârşit de altfel, îşi joacă rolul ireproşabil.

Onegin este o adaptare a poemului Eugene Onegin scris de Alexander Pushkin în secolul al 19-lea, şi dezvăluie povestea de dragoste dintre Evgeny Onegin (Ralph Fiennes) şi o fată inocentă de la ţară, Tatyana Larina (Liv Tyler).

După moartea unchiului său, Evgeny părăseşte viaţa agitată a Saint-Petersbourg-ului şi pleacă la ţară, unde află că este unicul moştenitor al unei imense averi. Moşia Pokrovskyoe din Provincia Pskov şi casa cu 20 de ferestre, Satele Gorelovo, Tushino şi Babkino, morile înşirate pe râul Sorot şi pe cele două lacuri Kosogorovo, o casă în Moscova şi 500 de slujitori de încredere, toate îi aparţin acum lui. Îşi face foarte repede prieteni, în ciuda aparenţelor care îl prezintă mai degrabă ca pe un arogant certat cu viaţa socială, decât ca pe un tip deschis, amabil. Cel mai bun prieten al său, Vladimir, îi face cunoştinţă cu  logodnica lui, Olga (Lena Headley) ocazie cu care Evgeny este invitat să cunoască şi restul familiei: mama (Harriet Walker) şi sora mai mică, Tatyana (Liv Tyler). Cele două surori sunt total diferite: prima dintre ele pare mai degrabă un copil zglobiu, naiv, care se îndrăgosteşte mult prea uşor, în timp ce pentru Tatyana dragostea neîmpărtăşită este la fel de insuportabilă precum lipsa aerului.

Momentul primei întâlniri a fost pentru Tatyana dragoste la prima vedere. Privirile aruncate pe furiş, fie că cercetau, fie că admirau, au trezit la viaţă trăiri imposibil de controlat.  Chinuită de pasiunea profundă pe care o tăinuia, Tatyana îi scrie lui Evgeny şi îi mărturiseşte sentimentele ce i le poartă, şi care îi îmbolnăvesc sufletul şi trupul.

Sunt îndrăgostita de tine, şi trebuie să îşi mărturisesc asta sau inima mea … inima care îţi aparţine se va frânge cu siguranţă. Ştiu că întreaga viaţă m-a condus spre această întâlnire cu tine. Te-am recunoscut de la prima vedere, şi am ştiut cu certitudine.

Departe de a fi descoperit frământările dulci-amărui pe care un îndrăgostit le trăieşte iar şi iar, Evgeny o respinge, mărturisindu-i că nu crede în relaţile statornice nefiind făcut pentru dragoste şi căsătorie, şi că mai devreme sau mai târziu ştie că se va plictisi de viaţa la ţară. Apoi evadează în flirtul cu Olga, sora Tatyanei, fapt care îl duce la duelul cu cel mai bun prieten al său, Vladimir. La scurt timp Evgeny, profund afectat de evenimentele trăite în ultima perioadă, părăseşte pe ascuns locurile pentru o viaţă tumultoasă şi superficială.

După câţiva ani, Evgeny se reîntoarce la ţară unde o reîntâlneşte, la un bal, pe Tatyana, femeie în toată firea acum, o adevărată doamnă în societate în urma căsătoriei cu un prinţ. Momentul revederii trezeşte amintiri din trecut, iar recitirea scrisorii plină de pasiune pe care Tatyana i-a trimis-o cu ani în urmă îl face pe Evgeny să realizeze căt de mult o iubea. Este rândul lui să îi scrie, şi să îşi mărturisească greşeala pe care a comis-o atunci când nu a avut curajul să îşi pună speranţa în dragostea pe care o primea.

Zi de zi să fiu cu tine, să te urmez oriunde, atent la fiecare zâmbet, la fiecare mişcare a ochilor tăi, tânjind după perfecţiunea sufletului tău, ascultându-ţi glasul, crescând uşor cu dorinţa… Asta e fericirea, şi eu nu am parte de ea. Dacă ai şti flăcările care ard în mine, pe care încerc să le sting cu raţiune. Dar, să ardă. Nu mă mai pot împotrivi sentimentelor.”

Onegin este un film despre iluzii şi deziluzii. Despre iubirea absolută şi sacrificiu, despre frământările unui suflet ce se zbate în neputiinţa de a alege între adevărata dragoste şi lucrurile superficiale care îi umplu existenţa. Este povestea incompletă a unei iubiri, dincolo de orice raţiune.

Nu am să vă spun cum se termină Onegin, pentru că nici un cuvânt pe care l-aş folosi nu ar putea descrie măcar pe jumătate finalul acestui film. Dar dacă dragostea este şi pentru voi o binecuvântare, dacă nici voi nu aţi putea respira fără să iubiţi, atunci trebuie să vedeţi Onegin.

Onegin (1999)

În distribuţie:

Ralph Fiennes Onegin
Liv Tyler Tatyana
Toby Stephens Lensky
Lena Headey Olga
Martin Donovan Prince Nikitin
Alun Armstrong Zaretsky
Simon McBurney Triquet
Harriet Walter Madame Larina
Jason Watkins Guillot

Lasă un comentariu

2 comentarii

  1. Bravo! Frumoasa descriere. Am si eu o intrebare…personala. Ai citit si cartea? Si daca da in engleza ..ori este si in romana?

    Răspunde
  2. Îți mulțumesc pentru apreciere! 🙂 Sinceră să fiu nu am citit cartea, cel puțin nu încă, dar știu că este scrisă în limba engleză.

    Răspunde

Părerea ta

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

Blogul lui Tavi

Pune punctul pe i

Honey Bi's

Un blog...cu de toate! (fără ceapă)

Colțul Cultural

repaus cu cap

Maria Magdalena Danaila's Blog

altfel decat pe scena

whenmum

mum(ing), searching, walking, living, smiling

Stropi din sufletul meu

Pentru-a dărui suspine mult efort nu-i necesar, însă pentru a face-un bine e nevoie de mult har.

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Tinerii pentru dreptul la viaţă (TDV)

Voluntariatul - cheia spre succes în promovarea unui mod sănătos de viaţă

Radu

http://www.raduc.eu/

%d blogeri au apreciat asta: