Ziua Mondială a Teatrului – 27 Martie 2013

teatru_e-crop-644x416«Aveţi grijă de actori, cinstiţi-i aşa cum se cuvine, căci ei sunt cronica vie şi prescurtată a vremurilor. Mai bine să ai parte de un epitaf prost după moarte decât să intri în gura lor cât timp eşti în viaţă». (Hamlet)

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961 la Viena, şi a fost sărbătorită prima dată pe 27 martie 1962. De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public deopotrivă, precum şi centrele naţionale din cele o sută de ţări membre ale Institutului Internaţional de Teatru, celebrează Ziua Mondială a Teatrului, ca un moment de afirmare a forţei de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a umanităţii, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.

Actorul Ion Caramitru, Directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, a lansat Mesajul Naţional dedicat acestei zile sub titlul “Teatrul poartă în fiinţa lui mesajul veşniciei”: „Este loc în Teatru pentru toţi cei care au talent. Cred, însă, că pentru a face Teatru adevărat şi viu e nevoie de mai mult. Pasiune?, spun unii. Sacrificiu?, alţii. Şi una şi alta, dar, mai ales, implicarea lui adâncă în realitatea zilei, în analiza vremurilor pe care le trăim, în politica de zi cu zi. Vocaţia Teatrului este construcţia unei lumi mai bune, cu drept de preempţiune asupra bunurilor omenirii pe care trebuie să le întoarcă spre folosinţă generaţiilor care se succed.

“Play Shakespeare”, o parabolă ce reinterpretează într-o cheie modernă mitul lui Hamlet și binecunoscuta poveste a lui Romeo și a Julietei sale, este darul pe care „Ţăndărică” îl oferă publicului său de Ziua Mondială a Teatrului. Pe parcursul spectacolului presărat cu gaguri ce amintesc de filmul mut se pot întâlni și unele personaje celebre din viața noastră reală care „se joacă de-a râsu-plânsu`”, amintindu-ne că Shakespeare este contemporanul nostru, că personajele sale se pot recompune tot timpul, rămânând viabile, credibile. Romeo si Julieta, probabil cea mai cunoscută poveste de dragoste din istoria lumii, scrisă în 1594, este o tragedie în cinci acte care are la bază o poveste reală, petrecută în secolul al XIV-lea. Temele principale, în afară de dragostea pură, necondiționată, devenită simbol, sunt destinul și șansa, loialitatea față de iubire sau familie. Hamlet, una din marile capodopere ale lumii din toate timpurile , realizează o imagine grandioasă a contradicțiilor sociale grave ale epocii reflectate în zguduitoarea criză morală a prințului Danemarcei . Suferința lui Hamlet este , în primul rând, suferința umanistului care constată că „vremile și -au ieșit din făgașul lor firesc” și că el nu poate face tot ce ar trebui pentru că nu stă în puterile unui singur om să restabilească adevărul, cinstea, binele și dreptatea. Măreția acestui personaj constă în capacitatea sa de a aduna în sine durerile și revolta unei lumi întregi, în luciditatea și forța cu care denunță viciile și în lupta dusă cu sine însuși pentru a găsi calea acțiunii.

Spectacolul, recomandat persoanelor peste 15 ani, se va juca în Sala “Animart Studio Ţăndărică” din Lahovari şi îi are în distribuţie pe: Mihai Dumitrescu, Cristian Mitescu, Marin Fagu, Geo Dinescu, Roxana Vişan. Scenografia este semnată de Cristina Pepino.Spectacol Preţul unui bilet este de 13,50 lei. Programul pentru adulţi se va repeta în fiecare ultimă joi a lunii.

UNITER lansează ediţia a XII-a a programului anual Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”, eveniment unic prin categoria de beneficiari căreia i se adresează.

stela_popescu_si_alexandru_arsinel_in_spectacolul_piei,_drace!

Organizată în jurul datei de 27 martie – Ziua Internaţională a Teatrului, Campania a devenit pentru UNITER, de 11 ediţii încoace, nu doar sărbătorirea impresionantului univers teatral, ci şi elogierea artiştilor care au reclădit an de an, timp de o viaţă, magia teatrală.

Sub deviza „Artişti pentru artişti”, 21 de mari vedete ale teatrului şi muzicii româneşti îşi dau mâna pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional într-un spectacol eveniment-unic, în seara zilei de 25 martie 2013, începând cu ora 19.00. O unică reprezentaţie, un spectacol emoţionant ce reuneşte un număr impresionant de mari artişti ai scenei şi poveştile lor de viaţă: Dorin Andone, Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Mihai Mălaimare, Medeea Marinescu, George Mihăiţă, Mariana Mihuţ, Marin Moraru, Maia Morgenstern, Florin Piersic, Tania Popa, Victor Rebengiuc, Rudy Rosenfeld, Eusebiu Ştefănescu, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, Margareta Pâslaru, Ioan Gyuri Pascu, Adrian Naidin, Paula Seling.

Surse:

bestmusic.ro

cotidianul.ro

Lasă un comentariu

Părerea ta

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

DRAGOS G. CALINESCU - de la silabe la artă

DRUMUL UNUI PÂRÂU CĂTRE OCEAN

Paul Gabor

Gânduri din Căpșunistan

Blogul lui Tavi

Pune punctul pe i

Honey Bi's

Un blog...cu de toate! (fără ceapă)

Colțul Cultural

repaus cu cap

Maria Magdalena Danaila's Blog

altfel decat pe scena

whenmum

mum(ing), searching, walking, living, smiling

Stropi din Sufletul meu

Pentru-a dărui suspine mult efort nu-i necesar, însă pentru a face-un bine e nevoie de mult har.

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Tinerii pentru dreptul la viaţă (TDV)

Voluntariatul - cheia spre succes în promovarea unui mod sănătos de viaţă

%d blogeri au apreciat: