Campania “Scrie corect în Limba Română” – partea a treia

limba-romana-obligatorie-pentru-functionarii-publici-cei-care-nu-o-stapanesc-vor-fi-concediati-147660Continuăm astăzi Campania „Scrie corect în Limba Română” cu partea a III-a în care voi încerca să punctez câteva reguli esenţiale despre Linia de pauză, Apostroful şi Blancul (respectiv absenţa oricărui semn).

3. Linia de pauză [–] 

Linia de pauză este folosită ca semn ortografic doar în scrierea unor cuvinte compuse complexe, care cuprind cel puțin un cuvânt compus scris cu cratimă – de exemplu: americano–sud-coreeannord–nord-vestsud-est–nord-vest. Ca regulă trebuie reţinut faptul că în aceste situații linia de pauză nu este precedată sau urmată de blanc (vom vorbi mai jos şi despre blanc).

Atunci când locul despărțirii la capăt de rând a unui cuvânt compus scris cu linie de pauză coincide cu locul acesteia, linia de pauză ține și locul cratimei.

Linia de pauză este utilizată şi în cadrul titlurilor de capitole, de anexe etc. compuse din două (sau mai multe) părţi – de exemplu: Certificatul de origine al vehiculului – Declaraţia producătorului vehiculului de bază.

4. Apostroful [‘]

Apostroful este singurul semn exclusiv ortografic, destul de rar folosit în ortografia românească actuală.

În limba literară, apostroful:

 • marchează, mai ales în stilul publicistic (stilul propriu ziarelor si revistelor destinate marelui public, prin care acesta este informat, influenţat şi mobilizat într-o anumită direcţie în legătură cu evenimentele sociale şi politice, economice, artistice etc.) sau în indicarea anilor calendaristiciabsenţa accidentală a primei sau a primelor două cifre – de exemplu: ‘918’89;

În construcțiile cu prefixe de tipul ante-’89post-’89, cratima precedă obligatoriu apostroful.

 • se regăsește în unele expresii împrumutate din alte limbi (în care are alte funcții decât în română), cum ar fi:
  • substantive comune neadaptate  (five o’clock);
  • nume proprii străine de persoană (D’AnnunzioD’ArtagnanO’Neill);

Apostroful nu apare în formele literare ale cuvintelor românești. El este prezent în vorbirea familiară, populară sau regională, sau în deficiențele de rostire ale unor vorbitori – de exemplu: săru’ mâna pentru sărut mâna.

De aceea, apostroful este folosit mai ales în stilul beletristic — în proză și în teatru pentru caracterizarea unor personaje prin reproducerea vorbirii lor, iar în poezie din motive de prozodie, permițând eliminarea unei silabe (O, vin’, al nopții mele domn, /De ce nu vii tu, vină… Eminescu).

Apostroful notează căderea accidentală:

 • a unui sunet:
  • consoană (al’felcân’vada’ dom’ , pentru altfelcândvadardomn);
  • vocală (altădat’ făr’ delu’ (Mihai)numa’ pân’ latocma’ vin’ pentru altădatăfără delui (Mihai)numaipână latocmai,vino/vină);
 • a mai multor sunete sau silabe (dom’le‘neața pentru domnule(bună) dimineața).

Apostroful poate să apară:

 • la începutul unor cuvinte ( ‘nainte pentru înainte);
 • în interiorul unor cuvinte (dom’le pentru domnule) și mai ales
 • la sfârșitul unor cuvinte (domnu’ scoal’ pentru domnulscoală), inclusiv la nivelul propoziției (las’ pe mine pentru lasă pe mine) sau al frazei (las’ că-i arăt eupoa’ sătre’ să pentru lasă că-i arăt eupoate sătrebuie să).

De reţinut!

Pentru că am observat de multe ori în diferite articole sau postări pe reţelele sociale prezenţa blancului înainte de virgulă, apostrof, punct, etc. cred că este bine să subliniem faptul că, în ceea ce priveşte apostroful aflat în interiorul cuvintelor, acesta nu este precedatnici urmat de blanc. Când acesta se află însă la început de cuvânt este precedat, dar nu urmat de blanc, iar la sfârșit de cuvânt este, fireşte, urmat de blanc — inclusiv în cuvinte compuse sau locuțiuni care se scriu în cuvinte separate – de exemplu: făr’ depân’ să pentru fără depână să.

 

5. Blancul [ ]

Blancul înseamnă absența oricărui semn. Cuvintele se delimitează grafic prin blancuri potrivit statutului lexico-gramatical și sensului lor, funcția principală a blancului fiind aceea de semn de delimitare și separare a cuvintelor sau a elementelor componente ale unor cuvinte compuse – de exemplu: Anul Noucâte unudouăzeci și unuEvul MediuUnirea Principatelor –, ale locuțiunilor (altă dată, „în altă împrejurare”) și ale altor grupuri relativ stabile de cuvinte (câte o dată).

De ce şi când folosim blancul

Blancul are rol distinctiv, diferențiind secvențe identice ca sunete constitutive, dar care, despărțite prin blanc, reprezintă un grup de cuvinte (nici un – conjuncție + numeral), în timp ce, scrise „legat”, alcătuiesc un singur cuvânt (niciun – adjectiv pronominal). El poate compensa absența punctului între inițialele majuscule ale unei abrevieriI D E B pentru Întreprinderea de Distribuție a Electricității, deşi uneori se preferă în aceste cazuri suprimarea blancurilor.

Notă:

Blancul poate preceda sau urma ori nu celelalte semne ortografice. În uzanțele scrierii limbii române (de tipar, la calculator, la mașină), blancul nu precedă, în general, semnele de punctuație, dar le urmează.

 

Săptămâna viitoare vom continua Campania “Scrie corect în Limba Română”  cu Bara oblică şi Cratima, şi vom puncta modificările ce au fost făcute la recomandările din DOOM – ediţia 2.

Articol anterior
Articol următor
Lasă un comentariu

Părerea ta

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

Blogul lui Tavi

Pune punctul pe i

Honey Bi's

Un blog...cu de toate! (fără ceapă)

Colțul Cultural

repaus cu cap

Maria Magdalena Danaila's Blog

altfel decat pe scena

whenmum

mum(ing), searching, walking, living, smiling

Stropi din sufletul meu

Pentru-a dărui suspine mult efort nu-i necesar, însă pentru a face-un bine e nevoie de mult har.

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Tinerii pentru dreptul la viaţă (TDV)

Voluntariatul - cheia spre succes în promovarea unui mod sănătos de viaţă

Radu

http://www.raduc.eu/

%d blogeri au apreciat asta: