Istoria şi-a dat întâlnire cu pasionaţii de navomodele într-o expoziţie organizată pentru prima dată la Galaţi, şi care a adunat peste 300 de machete din diverse timpuri istorice. Campionatul Naţional Navomodelism Machete Galaţi 2013 a fost pus la cale şi găzduit de CSU Galaţi, cu sprijinul Universităţii Dunărea de Jos.
Povestea a fost spusă de peste 300 de machete statice de nave, de la ambarcaţiuni antice şi până la cele mai moderne nave civile şi militare, împărţite pe clase, în funcţie de modalitatea de construcţie: de la zero, din kituri, în sticle, diorame navale sau din hârtie, realizate cu îndemânare până în cel mai mic detaliu. La cea de-a 24-a ediţie a Campionatului Naţional de Navomodele machete au venit peste 150 de participanţi din toate colţurile ţării, uniţi de aceeaşi pasiune pe care doar văzând aceste minunăţii o poţi înţelege: navomodelismul.
Ce este navomodelismul
Navomodelismul presupune realizarea la o scară mult mai mică a unor machete pentru diverse modele de vase. Mărimea vapoarelor poate varia de la modele foarte mici până la machete ample care pot fi chiar lansate pe apă, spre deliciul pasionaţilor de navomodelism.
De-a lungul timpului au fost descoperite, mai ales în adâncurile Mării Mediterane, numeroase epave ale vaselor construite în antichitate. Arheologii au reuşit să culeagă de pe aceste epave suficiente informaţii referitoare la modul în care a luat naştere transportul pe mare, dar şi despre tehnicile folosite pentru construirea vaselor.
Unele dintre cele mai impresionante vase sunt cele ale egiptenilor, atât din punctul de vedere al tehnicilor de construcţie cât şi din punctul de vedere al modelelor. De altfel, egiptenii obişnuiau să pună în mormintele persoanelor foarte importante vase în miniatură, acestea simbolizând puntea prin care sufletul trecea într-o altă formă existenţială.
Felicitări organizatorilor, şi la cât mai multe acţiuni de acet tip!
Iată câteva dintre minunatele machete pe care le-am văzut la această expoziţie:
Campionatul Naţional Navomodelism Machete Galaţi 2013 – foto
coltulcultural
/ 30 iunie 2013Reblogged this on Colțul Cultural.