Festivalul Medieval ”Cetăți Transilvane” Sibiu la cea de-a treisprezecea ediții

Festivalul-Medieval-Cetati-Transilvane-Sibiu-2013Superstiții. Aceasta este tema celei de-a treisprezecea ediții a Festivalului Medieval ”Cetăți Transilvane”, festival ce va avea loc la Sibiu, în ultimul weekend din luna august, respectiv în perioada 23 – 25 august 2013. Piața Mare din Sibiu va fi locația principală de desfășurare a evenimentelor din programul festivalului. Alte două locații, Sala cu Coloane din cadrul Muzeului de Istorie Casa Altemberger, respectiv Turnul Sfatului vor găzdui evenimente indoor, precum conferințe de medievistică și ateliere de creație pentru copii. Programul evenimentelor și spectacolelor din cadrul acestei ediții va începe în fiecare zi dimineața, la ora 10:00 și se va încheia seara, la ora 23:45.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc vineri seara, când după parada festivalului va urca pe scenă formația de muzică medievală Obscurus Orbis din Letonia, aflată pentru prima dată la Sibiu. Alături de Obscurus Orbis vor mai apărea în fața publicului, în cele trei zile de eveniment, formațiile de muzică medievală Nomen est Omen (România), Aeternum (România), Novosadski Karmeni Hor (Serbia), Drachenmond (Germania) și Bordó Sárkány (Ungaria).

În premieră la Sibiu vor fi prezente companiile de reconstituiri istorice Crux Alba (Ungaria) și Chigot (Bulgaria), care își vor instala taberele în Piața Mare și timp de trei zile vor prezenta publicului aspecte din viața Evului Mediu. Tot pentru prima dată în programul festivalului va fi prezent Ordinul Cavalerilor Anacroniști (Sibiu, România), un ordin care deși este nou înființat se remarcă prin atenția acordată costumelor. Ordinul Basarabilor (România), Ordinul Mușatinilor (România), Scutierii de Mühlbach (România) și Cavalerul Hartman (Germania) vor întregi tabloul personajelor de Ev Mediu ce vor fi prezente în Piața Mare, în cele trei zile de festival.

Ediția din acest an aduce la Sibiu șase trupe de muzică medievală din România, Ungaria, Germania, Serbia și Letonia și șapte ordine cavalerești și companii de reconstituire istorică din România, Ungaria și Bulgaria. Nu vor lipsi din programul festivalului spectacolele de commedia dell’arte, spectacolele de teatru de păpuși tradiționale pentru copii, animațiile stradale, demonstrațiile de lupte cavalerești, momentele de statui vivante, iarmarocul medieval sau jongleriile cu foc.

Un punct central al ediției îl reprezintă prezența în programul festivalului a Profesorului Universitar Doctor Zeno Pinter, care va susține o serie de trei conferințe de medievistică pe parcursul celor trei zile de festival. Programul conferințelor va fi completat de Florinela Anca Vasilescu (consiler cultural) și Andreea Ionescu (personal coach), care vor aborda teme dintre cele mai diverse, de la o prezentare a superstițiilor din Evul Mediu până în prezent, până la discuții pe teme tabu precum tarotul, vrăjitoria, terapiile complementare cu uleiuri și cristale.

Programul complet al tuturor evenimentelor din cadrul acestei ediții a festivalului va fi postat pe siteul oficial al evenimentului http://www.cetatitransilvane.eu/program, tot aici fiind comunicate și eventualele modificări sau actualizări ale programului, generate de cauze care nu țin de organizatori. Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane“ Sibiu este singurul eveniment de gen din România care i-a avut invitați, doua ediții consecutive (2011 și 2012), pe regii menestrelilor din toată lumea, „Corvus Corax“. Accesul publicului la evenimentele din programul Festivalului Medieval „Cetăți Transilvane“ Sibiu este gratuit încă de la prima ediție din 2001.

Parcul Cetății, punctul de întâlnire cu publicul pentru Parada Festivalului.
Festivalul va începe vineri 23 august 2013, de la ora 21:30 cu tradiționala paradă a festivalului, eveniment ce invită publicul, an de an, pe un traseu al celor mai frumoase obiective turistice din Sibiu. Astfel, după ce în anii precedenți parada festivalului a luat startul din curtea Bisericii Evanghelice (2010), Strada Azilului – Podul Minciunilor (2011) sau Biblioteca Astra (2012), în 2013 punctul de start al paradei va fi Parcul Cetății, Turnul Dulgherilor. Traseul urmat de artiști și tot publicul participant la eveniment va fi Parcul Cetății (Turnul Dulgherilor) – Farmacia 24 – Bulevardul Nicolae Bălcescu – Piața Mare. Parada va începe la ora 21:30 și va avea o durată medie de 30 de minute.

Calfele Călătoare, prezente cu patru ateliere meșteșugărești în cadrul festivalului 
Calfele Călătoare, prezente la Sibiu pentru al șaptelea an consecutiv, vor participa și în acest an la Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane“, de această dată aducând în programul festivalului șase ateliere demonstrative, de dulgherie, tâmplărie, fierărie și cioplit în piatră, menite să promoveze meșteșugurile tradiționale. Atelierele vor avea loc în Piața Mare din Sibiu, în fiecare zi de festival, 23 – 25 august 2013, între orele 10:00 și 22:00. Sibiul este singurul oraș din Sud – Estul Europei unde s-a păstrat o Casă a Calfelor și singurul oraș european unde vin an de an Calfe Călătoare din toată lumea, indiferent de forma de organizare a acestora.

Crispus serbează zece ani de activitate în cadrul festivalului medieval sibian 
Una dintre cele mai longevive și cunoscute trupe de pirotehniști din România, compania sibiană ”Crispus” a ales Festivalul Medieval ”Cetăți Transilvane” Sibiu pentru celebrarea a zece ani de măiestrie pirotehnică. Duminică, 25 august 2013, de la ora 23:00, Crispus va bate gongul de final al celei de-a treisprezecea ediții a festivalului medieval sibian cu un spectacol incendiar, din care nu va lipsi muzica live.

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu, în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal Sibiu și se bucură de susținerea media a Magic Fm, Pro TV, Zile și Nopți, Profil Cultural, Tribuna, Rondul de Sibiu, Turnul Sfatului, Mesagerul de Sibiu și a bloggerilor cemerita.ro, brylu.ro și cacofonica.ro. Evenimentul este susținut de Volksbank (sponsor principal) și Staropramen (partener).

Sursa: cultura.sibiu.ro

Articol anterior
Lasă un comentariu

4 comentarii

 1. Mulţumesc pentru informaţii …
  Voi fi acolo!

  Răspunde
  • Eşti un norocos. Poate la întoarcere ne vei povesti şi nouă cum a fost. Din păcate Sibiul este cam departe şi timpul nu îmi permite să ajung la acest festival, deşi mi-aş fi dorit.
   O seară frumoasă! 🙂

   Răspunde
 2. O singură dată am fost la Festivalul Medieval de la Sibiu şi am fost fascinată de program şi organizare. Nu ştiu dacă voi mai ajunge vreodată pe acolo deşi tare mult mi-ar plăcea!
  O seară minunată îţi doresc, Mihaela! 🙂

  Răspunde
  • Toate evenimentele organizate la Sibiu sunt minunate, bine puse la punct. Nu am avut şansa de a ajunge acolo dar am citit şi am văzut materiale filmate de la diverse festivaluri, concursuri, etc. Este un oraş pe care îmi doresc să îl descopăr „la pas” într-o bună zi.
   O seara minunată şi ţie! 🙂

   Răspunde

Părerea ta

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

Blogul lui Tavi

Pune punctul pe i

Honey Bi's

Un blog...cu de toate! (fără ceapă)

Colțul Cultural

repaus cu cap

Maria Magdalena Danaila's Blog

altfel decat pe scena

whenmum

mum(ing), searching, walking, living, smiling

Stropi din sufletul meu

Pentru-a dărui suspine mult efort nu-i necesar, însă pentru a face-un bine e nevoie de mult har.

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Tinerii pentru dreptul la viaţă (TDV)

Voluntariatul - cheia spre succes în promovarea unui mod sănătos de viaţă

Radu

http://www.raduc.eu/

%d blogeri au apreciat asta: