Up (2009)

up-new-04Ieri a fost zi de film. De fapt aproape în fiecare zi îmi fac timp pentru un film bun, pentru mine televizorul a sărit de mult din schemă. Îmi planificasem încă de pe la mijlocul săptămânii că în weekend mă voi răsfăţa cu câteva filme care să-mi reîncarce bateriile, şi ştiam deja ce vreau să văd: „Up” (Deasupra tuturor). N-am să pot egala nici pe departe frumuseţea acestui film prin cuvintele mele, dar am să încerc să vă povestesc puţin din el.

„Up” este o animaţie care te face să râzi cu poftă şi să plângi în egală măsură. Este un film destul de simplu realizat – poate că tocmai de asta este atât de frumos – despre călătoria prin viaţă în care pornim cu toţii dar care ştim că se va termina cândva, pe fundalul unei minunate poveşti de dragoste. Te face să te gândeşti la momentul în care va trebui să îţi iei rămas bun de la cineva drag, pentru ca apoi să te facă să râzi şi să începi să pui bani deoparte pentru aventura vieţii tale.

Dacă povestea este puţin tristă, personajele sunt sarea şi piperul acestui film: unele sunt extrem de haioase, altele au un temperament dificil, sunt încăpăţânate şi au tot felul de obsesii şi ciudăţenii. Un adevărat deliciu!

Carl (Ed Asner) şi Ellie (Elie Docter) au trăit povestea vieţii lor. Deşi nu au putut avea copii, s-au avut unul pe celălalt şi n-au stat despărţiţi nici o clipă. Spiritul aventurii a fost cel care i-a făcut să se întâlnească şi să meargă apoi pe drumul vieţii împreună, sperând că într-o bună zi vor putea porni în călătoria la care Ellie visa de mult timp: spre Cascada Paradisului. Au ridicat o căsuţă pe care apoi au însufleţit-o cu mobilierul făcut tot de ei. Aici şi-au petrecut anii ce au urmat făcând planuri, bucurându-se unul de celălalt.

După ce a pierdut-o pe Ellie, Carl a devenit morocănos şi singuratic. La cei 78 de ani ai săi avea impresia că viaţa trece pe lângă el fără rost, iar singurele momente când se simţea viu erau cele în care vorbea cu soţia sa, privind nostalgic pozele aşezate atent pe rafturi. Lumea din jurul lui a început să se schimbe într-un ritm alert: au apărut clădiri uriaşe care sufocau oraşul, muncitorii cimentau toate străzile din jurul casei sale făcând un zgomot infernal, iar investitorii vroiau să-i cumpere casa pentru a-şi extinde proiectele. Casa în care Carl trăise o viaţă întreagă alături de Ellie, iar fiecare lucru îi amintea de soţia lui.

Supărat de ameninţările primite, refuzând categoric să-şi vândă casa, Carl ripostează în cele din urmă, ceea ce îl aduce în faţa judecătorului. Acesta decide că locul lui este într-un azil de bătrâni şi îi dă timp până a doua zi să se pregătească.

04

Toată noaptea Carl a legat sute de baloane de şemineu, lucru la care se descurca foarte bine ţinând cont că lucrase ani de zile ca vânzător de baloane. A doua zi, când cei de la azil au venit să îl ia, Carl îi roagă să-l mai lase puţin pentru a-şi lua rămas bun de la casa. Câteva secunde mai târziu aceasta se desprinde de pământ, se ridică deasupra întregului oraş si zboară spre America de Sud, deasupra tuturor. Aici începe călătoria spre Cascada Paradisului, promisiune făcută soţiei cu mult timp în urmă, o aventură plină de peripeţii pe care vă las să le descoperiţi singuri.

Am încheiat seara cu un film pe care l-am văzut cred că pentru a 4-a sau a 5-a oară, dar de care nu mă pot plictisi: „Casablanca”. Despre el, într-una din zilele viitoare.

Lasă un comentariu

2 comentarii

  1. „Up” e un film de animatie foarte reusit. Pare un film pentru copii… dar nu este. Dar nu pot adauga nimic despe ce se intampla, pentru a nu strica placerea celor ce nu l-au vazut inca. 🙂

    Răspunde
  2. Ai dreptate, de asta şi eu m-am oprit cu povestitul. Ceea ce urmează din momentul în care Carl pleacă este o adevărată aventură ce trebuie savurată pas cu pas. Dug cu replica lui: “Abia te-am cunoscut, dar deja te iubesc.”, Kevin care este un adevărat deliciu sau doberman-ul şi vocea lui tare haioasă te binedispun şi te duc într-o lume de poveste.

    Răspunde

Părerea ta

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

Blogul lui Tavi

Pune punctul pe i

Honey Bi's

Un blog...cu de toate! (fără ceapă)

Colțul Cultural

repaus cu cap

Maria Magdalena Danaila's Blog

altfel decat pe scena

whenmum

mum(ing), searching, walking, living, smiling

Stropi din sufletul meu

Pentru-a dărui suspine mult efort nu-i necesar, însă pentru a face-un bine e nevoie de mult har.

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Tinerii pentru dreptul la viaţă (TDV)

Voluntariatul - cheia spre succes în promovarea unui mod sănătos de viaţă

Radu

http://www.raduc.eu/

%d blogeri au apreciat asta: