Prietenia, aşa cum o văd eu

462Ideea acestui articol mi-a venit în minte atunci când am fost întrebată dacă am avut vreodată vreun prieten „adevărat” cu care să pot vorbi orice, oricând, şi dacă pot spune, fără să am vreo îndoială, că astfel de oameni există. Că prietenia asta de care se tot vorbeşte şi se scrie nu este un banal lucru efemer. Am zâmbit larg şi am tăcut preţ de câteva secunde. Nu ştiam de unde să încep…

Prieten de suflet” – am spus, şi am adăugat: „Aşa îmi place mie să-i spun.

Cel cu care vorbeam m-a privit cu ochii mari, întrebători, aşa că m-am simţit datoare să adaug:

Pentru că am împărţit ceasul, bucuriile şi necazurile. Pentru că ne -am putut deschide sufletul aşa cum nu o făceam în faţa nimănui, fără să ne fie teamă că am putea fi judecaţi, certaţi, luaţi în râs sau… trecuţi pe mâncare rece. Pentru că ne-am acceptat aşa cum eram, cu bune şi rele.

Şi totuşi, vorbeşti la trecut!„, mi-a răspuns.

Am spus că există, dar asta nu înseamnă că dăinuie o veşnicie.

Păi, cum aşa? Dacă este o prietenie adevărată, aşa cum spui tu că ai cunoscut, de ce nu ţine cât trăim?

Pentru că… nu avem timp„, am spus. Şi mi-am făcut de lucru cu o ceaşcă de cafea.

M-a privit vreo câteva minute vădit încurcat, apoi şi-a mutat privirea undeva, aiurea. Nu ştiu câte a înţeles din dialogul nostru, poate m-a crezut vreo ciudată, dar pentru mine prietenia este ceva sfânt şi nu accept jumătăţi de măsură. Ştiu, pentru că viaţa a avut grijă să mă înveţe asta în cel mai dur mod posibil, că avem nevoie de prieteni pentru a trece peste încercări, şi cred că cei care nu simt această nevoie sunt oameni reci, egoişti şi singuri. O singurătate de care poate că nici nu îşi dau seama, aşa cum nu au de unde şti că aroma cafelei este cu totul alta atunci când o bei împreună cu un bun prieten, că o îmbrăţişare prietenească poate ţine locul a mii de cuvinte sau că o voce caldă îţi poate aduce soarele în suflet. În definitiv, un astfel de prieten îţi dă toată libertatea de care ai nevoie, ştie să se bucure pentru fiecare reuşită a ta şi este lângă tine nu doar când te afli la răscruce, ci şi atunci când îţi este bine.

Unde începe şi unde se termină prietenia

Dacă tot m-am pus pe scris, aş vrea să amintesc – voi dezvolta acest subiect într-un viitor articol, pentru că sunt multe de spus despre prietenie – şi despre prietenia dintre un bărbat şi o femeie – acest „păcat” condamnat înainte de a fi măcar gândit. Am citit mii de răspunsuri la această întrebare şi toate aveau cam aceeaşi idee: prietenia se sfârşeşte mereu cu o dragoste. Nu, nu sunt de acord cu asta! Este drept, hotarul dintre prietenie şi dragoste este subţire şi înşelător, iar atunci când ai o relaţie de prietenie bine închegată, ispita este mare. Ceea ce e şi firesc. Aţi împărţit şi bune, şi rele, atâta amar de vreme. S-a format o  punte între voi. Dar ai de ales – n-a zis nimeni că e uşor.

Paşi pe nisip

Atunci când suntem jumătatea unei prietenii, lăsăm urme pe nisip. Dacă ceea ce ne leagă este adevărat, o piatră pe care nici timpul nu o poate urni, atunci paşii noştri vor scrie în nisip întreaga poveste fără ca aceasta să fie ştearsă. Dacă prietenia nu a fost una solidă, atunci urmele din nisip vor dispare şi va rămâne doar locul în care aţi păşit, cândva, amândoi.

M-am întâlnit cu Prietenia. Cea despre care scriu atât de frumos cărţile. Mereu mi-am spus că D-zeu a avut grijă de mine şi mi-a scos în cale oameni deosebiţi, pe care îi port în suflet şi pe care nimic  nu îi poate înlocui. Oameni pe care eu îi iubesc, în felul meu. Astăzi ştiu că prietenia înseamnă, pe lângă altele, să fii capabil să sacrifici. Timp, fără de care nu ar exista confesiunile. Atenţie, fără de care nu aţi şti unul de altul. Afecţiune, fără de care nu v-aţi simţi unul pe altul.

Era o vreme în care citeam tot felul de texte, cugetări alese sau simple gânduri aşternute pe hârtie despre prietenie. Credeam că, citindu-le, voi dobândi un fel de cheie magică ce mă va ajuta să înţeleg mai bine şi să găsesc mai uşor răspunsuri la întrebările pe care le aveam. Astăzi ştiu că nici un autor, nici un text şi nici cea mai aleasă descriere a prieteniei nu o poate defini pe deplin. Ca să înţelegi cât de mult valorează un prieten adevărat trebuie să îl ai şi să îl pierzi la un moment dat. Abia atunci ştii.

Iar dacă îţi rămâne alături, dacă ştiţi să apreciaţi amândoi la adevărata valoare acest dar şi să fiţi, unul pentru celălalt, un umăr de care să vă puteţi sprijini ori de câte ori simţiţi nevoia, atunci veţi înţelege cât de bogaţi sunteţi.

Lasă un comentariu

2 comentarii

 1. Te invit la un mi concurs pe blogul meu, daca te intereseaza 🙂
  http://literestacojii.wordpress.com/2013/08/17/mic-concurs/

  Răspunde
 2. agapescu

   /  26 august 2013

  Ai dreptate, căci aceasta este cea mai mare bogăție.

  Răspunde

Părerea ta

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

Blogul lui Tavi

Pune punctul pe i

Honey Bi's

Un blog...cu de toate! (fără ceapă)

Colțul Cultural

repaus cu cap

Maria Magdalena Danaila's Blog

altfel decat pe scena

whenmum

mum(ing), searching, walking, living, smiling

Stropi din sufletul meu

Pentru-a dărui suspine mult efort nu-i necesar, însă pentru a face-un bine e nevoie de mult har.

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Tinerii pentru dreptul la viaţă (TDV)

Voluntariatul - cheia spre succes în promovarea unui mod sănătos de viaţă

Radu

http://www.raduc.eu/

%d blogeri au apreciat asta: