Cum să alegi locul de muncă potrivit

mba_job_search_websites_99914300V-aţi întrebat vreodată de ce unele persoane îşi găsesc cu uşurinţă un loc de muncă în domeniul dorit, în timp ce altele eşuează deşi au calificarea cerută? Sau cum se face că aveţi prieteni care, chiar dacă nu au neapărat un salariu cu multe cifre de zero, sunt mereu mulţumiţi de ceea ce fac, în timp ce alţii, bine plătiţi fiind, se plâng de rutina din care parcă că nu se mai pot desprinde? Probabil îmi veţi răspunde că explicaţia este „şpaga” dată angajatorului, şi din păcate exemplele din jurul nostru sunt atât de multe încât n-am să vă contrazic. Trebuie totuşi să spun că se poate şi fără aceste „atenţii” şi că nu toţi angajatorii îşi selectează personalul în baza plicului primit, sau în funcţie de „alte dotări”. Cel puţin nu cei care au nevoie de oameni serioşi, responsabili şi de încredere. Un angajat „cumpărat” nu va fi, mai mult ca sigur, un angajat de viitor.

Profilul candidatului perfect

În spatele fiecărui nume se află un angajator care are anumite aşteptări de la candidaţi, mai ales dacă are o afacere serioasă şi de succes. Pentru el, candidatul ideal trebuie să respecte câteva condiţii:

– să fie dornic să muncească şi să înveţe din mers lucruri noi;

– să fie bine informat în ceea ce priveşte profilul firmei şi responsabilităţile postului pe care vrea să îl ocupe;

– să aibă o bună pregătire profesională;

– să fie bine organizat, determinat, optimist şi sigur pe el;

– să poată lucra peste program ori de câte ori va fi nevoie;

Sunt câteva calităţi comune tuturor locurilor de muncă, la care se adaugă, desigur, cele specifice fiecărui job în parte, în funcţie de profilul său. Iată de ce este bine ca, atunci când pornim în căutarea unui job, să ţinem cont în primul rând de ceea ce putem face, şi abia apoi de beneficiile pe care le-am avea.

„Ce sacrificii sunteţi pregătit să faceţi pentru a obţine un loc de muncă?”

Această întrebare ne-a fost pusă la un curs de antreprenoriat la care am participat acum doi ani. Aproape toţi cei prezenţi am răspuns că am fi de acord să rămânem peste program, dar nimic în plus. Apoi ne-a fost dat spre completare următorul formular, şi abia atunci am înţeles rostul întrebării.

Aşadar:

Sunteţi dispus să vă schimbaţi domiciliul?    Da/Nu

Există zone din ţară în care nu doriţi să lucraţi?    Da/Nu

Sunteţi pregătit să ocupaţi un post care nu vă place?    Da/Nu

Sunteţi dispus să alocaţi în fiecare zi timp pentru căutarea unui loc de muncă?    Da/Nu

Dacă aveţi un loc de muncă, dar vreţi să-l schimbaţi, sunteţi dispus să ocupaţi un post mai prost plătit decât cel prezent? Da/Nu

Aţi fi de-acord să lucraţi ca voluntar până când veţi dobândi şi alte calificări?   Da/Nu

Răspunzând la aceste întrebări ne devine mai clar ce putem şi ce nu putem schimba în viaţa noastră pentru un eventual loc de muncă, oricât de bine plătit ar fi el, şi astfel ne putem orienta mult mai bine.

Lasă un comentariu

2 comentarii

  1. 🙂 Descriem o situatie perfecta valabila intr-o lume perfecta, nu-i asa? 🙂 Ca in viata reala nu prea functioneaza… 🙂 Daca ai un copil sau doi, cat de simplu este sa te muti la alt capat de tara? Si cine nu ar accepta un loc de munca mai prost platit? Mai ales in tara asta unde oricum suntem deja foarte prost platiti la vechiul job… Si, bineinteles, sa nu uitam marota cu voluntariatul. De cate ori nu mi s-a explicat cat de… insensibila sunt ca nu visez sa fiu o viata intreaga voluntar. Explicatia asta imi este oferita, fireste, de voluntari de cariera, unii care au ajuns la 30 si ceva de ani si tot ce-au facut in viata lor este voluntariat. Pai daca ma intretinea si pe mine mama pana la adanci batraneti, credeti ca mie nu mi-ar fi placut sa fiu „voluntar” pe vecie?

    Răspunde
  2. Dragă Elena, în proiectul în care lucrez am întâlnit multe persoane care au început o nouă viaţă în alt colţ de ţară împreună cu 2, 3 sau chiar 4 copii. În mod cert nu este deloc uşor, nu e pentru cineva care nu are obligaţii, cu atât mai mult pentru un părinte. Probabil de-asta era şi acea întrebare legată de schimbarea domiciliului, pentru că atunci când dăm peste un anunţ de angajare care ne oferă un post într-o altă localitate, suntem puşi în situaţia de a alege. Uneori cât luăm pe mere dăm pe pere, cum se spune, aşa că este mai bine să rămânem unde suntem deja, alteori ne poate fi mai bine în alt oraş – eu personal cunosc astfel de exemple.
    Nu cred că eşti insensibilă, nu poţi fi voluntar oriunde sau oricât. Cred că trebuie să găseşti în primul rând acea cauză în care să îţi doreşti să te implici fără să te aştepţi la altă recompensă decât aceea că ai reuşit să schimbi ceva, şi să combini voluntariatul cu un loc de muncă.
    Este adevărat, nu se poate trăi doar din voluntariat, dar atunci când îl facem, aşa cum scriam şi în „Voluntariatul schimbă vieţi: a ta şi a celor din jur”, când socotim şi tragem linie nu bogăţiile adunate ne definesc, ci acele mici dar însemnate gesturi prin care aducem lumină şi speranţă în jurul nostru, dovada vie că am trecut pe acolo – şi nu ca simpli spectatori.

    Răspunde

Părerea ta

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

DRAGOS G. CALINESCU - de la silabe la artă

DRUMUL UNUI PÂRÂU CĂTRE OCEAN

Blogul lui Tavi

Pune punctul pe i

Honey Bi's

Un blog...cu de toate! (fără ceapă)

Colțul Cultural

repaus cu cap

Maria Magdalena Danaila's Blog

altfel decat pe scena

whenmum

mum(ing), searching, walking, living, smiling

Stropi din Sufletul meu

Pentru-a dărui suspine mult efort nu-i necesar, însă pentru a face-un bine e nevoie de mult har.

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Tinerii pentru dreptul la viaţă (TDV)

Voluntariatul - cheia spre succes în promovarea unui mod sănătos de viaţă

%d blogeri au apreciat asta: