The House of Mirth

descărcareFace bine să te uiţi la un film bun, mai ales în această perioadă. Te rupi cumva de lumea aceasta din ce în ce mai plină de ură, unde valorile morale sunt cu totul date peste cap. „The House of Mirth” nu este unul dintre preferatele mele, dar merită văzut şi amintit pentru mesajul pe care îl transmite atât de bine. O reuşită adaptare a romanului cu acelaşi nume scris de Edith Wharton, filmul ne prezintă societatea americană de la sfârşitul secolului al 19-lea cu regulile ei mai mult sau mai puţin ciudate în care bogaţii urmăreau să-şi mărească şi mai mult averile, clădirile pline de milionari erau alături de cele în care abia îşi duceau existenţa familii întregi lucrând pe salarii de nimic, reputaţia trebuia păstrată cu orice preţ iar greşelile erau condamnate de societate prin excluderea din înaltele cercuri. Într-un asemenea scenariu, dragostea adevărată era condamnată încă de la început.

Cum ar fi să ştim dinainte ceea ce se poate întâmpla dacă luăm anumite decizii? Unde poţi găsi curajul să recunoşti ceea ce simţi, fără să mai asculţi de ambiţiile greşite pe care mintea ţi le tot repetă, în mod obsesiv? Lily Bart (Gillian Anderson), o femeie frumoasă şi sofisticată care a dus mereu o viaţă de lux, plină de petreceri, este convinsă că pentru a fi fericită trebuie să-şi găsească un soţ bogat. Dar această convingere se contrazice cu sentimentele pe care le are faţă de Lawrence Selden (Eric Stoltz), un bărbat chipeş, de profesie avocat, singurul pe care îl iubeşte cu adevărat.

Adevăratele problemele apar în momentul în care, din cauza unui zvon, Lily  pierde susţinerea financiară a mătuşii sale. Urmează datorii la jocurile de cărţi, excluderea din înalta societate şi lupta pentru supravieţuire. Sperând că astfel va reuşi să scape de datorii şi să-şi reconstruiască situaţia financiară, Lily apelează la un om de afaceri oferindu-i puţinii bani pe care îi mai avea pentru a-i investi în ceva profitabil. Atunci când primeşte primul cec speră că toate problemele ei se vor rezolva, fără să-şi dea seama că făcuse, de fapt, un compromis pe care, mai târziu, va trebui să-l plătească.

La polul opus se află Lawrence Selden, un tânăr avocat echilibrat, mulţumit cu situaţia sa financiară chiar dacă nu face parte din rândul celor bogaţi. Pentru el lucrurile cu adevărat importante sunt cu totul altele. Lawrence nu-şi doreşte neapărat să facă parte din grupurile pe care Lily le frecventează, dar nici nu poate neglija dorinţa de a-i face curte şi de a o convinge să-l ia de bărbat.

Prinsă mereu între obsesia unei vieţi luxoase alături de un bărbat care să îi poată oferi siguranţa financiară şi sentimentele puternice pe care le are pentru Lawrence, Lily devine victima propriilor îndoieli fără să-şi dea seama că timpul trece pe lângă ea, ceea ce-i scade şansele unei căsnicii onorabile.

Cred că Lily Bart ar putea fi oricine dintre noi. Ideea acestui film, felul în care reacţionează personajele în funcţie de situaţie, frământările unui îndrăgostit ce nu-şi găseşte cuvintele pentru a da glas gândurilor sale nu ne sunt străine, chiar dacă trăim cu totul alte timpuri.

Lasă un comentariu

Părerea ta

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

Blogul lui Tavi

Pune punctul pe i

Honey Bi's

Un blog...cu de toate! (fără ceapă)

Colțul Cultural

repaus cu cap

Maria Magdalena Danaila's Blog

altfel decat pe scena

whenmum

mum(ing), searching, walking, living, smiling

Stropi din sufletul meu

Pentru-a dărui suspine mult efort nu-i necesar, însă pentru a face-un bine e nevoie de mult har.

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Tinerii pentru dreptul la viaţă (TDV)

Voluntariatul - cheia spre succes în promovarea unui mod sănătos de viaţă

Radu

http://www.raduc.eu/

%d blogeri au apreciat asta: